Diana Gheorghiu

Nascuta in 1979, Diana Gheorghiu a studiat compozitia cu Irinel Anghel (inainte de admiterea la facultate) si Octavian Nemescu, in cadrul Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti, unde a obtinut si titlul de Doctor, cu lucrarea „Originar versus original in muzica romaneasca, incepand cu cea de a doua jumatate a secolului XX”.

In perioada studiilor universitare, a castigat o serie de premii si burse de studiu la workshop-uri de muzica noua, lucrand si cu Dimitri Terzakis (Festival Junger Kunstler Bayreuth) si Aurel Stroe (Busteni). In 2002 se inscrie la un Master in Comunicare si Relatii Publice la SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative – Bucuresti), de unde obtine diploma doi ani mai tarziu. Tot de atunci intra sub fascinatia managementului cultural si colaboreaza cu unii dintre cei mai renumiti compozitori din lume (Dan Dediu, Doina Rotaru, Erik Peters, Marian Borkowski, Philip Cashian, Kenneth Hesketh, Param Vir, Joe Cutler, Joshua Fineberg etc.), in dubla calitate.

Diana Gheorghiu este compozitor comisionat de British Council, Ernst von Siemens Foundation, ICR – Institutul Cultural Roman, Festivalul International ”George Enescu” (pentru Workshopul International de Compozitie – editia a II-a), UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania etc., lucrarile sale fiind cantate in concerte si festivaluri din intreaga lume.

Este primul creator roman care a utilizat tehnologia AR (Augmented Reality) intr-o lucrare clasica de muzica contemporana – ciclul „Dragonfly”, cu premiera in cadrul Festivalului ”ICon Arts” din Sibiu (Sala ”Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, August 2012). Interesul sau recent in compozitie se leaga de explorarea unei estetici personale, originale – a memoriei eterne, iar semnatura sa creativa este tehnica umbrelor captive.

”Daca ar fi sa vorbesc despre muzica mea recenta, as spune ca e, cu siguranta, ”altceva”. O poveste a memoriei eterne, unde existenta efemera a fiecarui sunet e replicata intr-un plan al proiectiilor augmentate. Strat cu strat, o noua lume se naste, unde nimic nu e temporar. In lumea umbrelor captive, totul dureaza la nesfarsit.” Diana Gheorghiu

Diana Gheorghiu este membru UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si ARFA – Asociatia Romana a Femeilor in Arta. Din 2002, numele sau este asociat cu agentia Exces Music si Academia si Festivalul ICon Arts din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Romania, unde incepand cu anul 2013 coordoneaza si programul ”Compozitor in rezidenta”.