John Betsch

John Betsch este unul dintre cei mai cunoscuti tobosari americani.

Nascut in 1945 in Jacksonville, Florida, a crescut intr-un mediu muzical: mama era organist la biserica,  tatal dirijor de cor iar sora mai mare  – pianista si cantareata de opera. 

John a inceput sa cante la tobe inca de la 9 ani, cand facea parte din orchestra scolii. A urmat cursurile Fisk University din Tennesse, si in timp ce era student a inceput sa cante, la nivel profesionist, impreuna cu pianistii  Bob Holmes, Ernest Vantrease si cu trompetistul Louis Smith.

A urmat cursurile Berklee School of Music din Boston, Massachusetts si pe cele ale University of Massachusetts-Amherst, cu profesorii  Max Roach si  Archie Shepp.
In 1975 se muta la New York, unde canta impreuna cu  Marion Brown, Paul Jeffrey, Max Roach, Jeanne Lee si Henry Threadgill.

Intre 1977 si 1979 se alatura ansamblului lui  Abdullah Ibrahim   si din 1980 pana in 1982 canta in trupa lui Archie Shepp, alaturi de  Hilton Ruiz (pian) Santi Debriano (bass),  Roger Dawson
(percutie).

In 1983 inregistreaza piese cu septetul lui Roges Dawson, alaturi de Hilton Ruiz, John Purcell, trompetistul Claudio Roditi, basistul Anthony Cox si percutionistul Milton Cardona. In anii urmatori face parte din cvartete conduse de Marty Cook.

In prezent locuieste la Paris si lucreaza cu pianistii  Jobic LeMasson, Alain Jean Marie, Francis Lebras, saxofonistii Jean Jacques Elengue, Daniel Erdmann, trompetistul Longineu Parsons si altii.

Anul 2014 este al doilea an in care John Betsch este alaturi de Academia ICon Arts.