Mircea Ardeleanu

Mircea Ardeleanu este un percutionist roman care se bucura de o recunoastere internationala.

Nascut la Cluj, a studiat percutie in orasul sau natal si la Basel. Dupa absolvirea celor doua examene de solist devine liber profesionist si se dedica in exclusivitate muzicii contemporane.

In 1978 a obtinut premiul I la „Concursul National Bucuresti“, la sectia solisti, iar un an mai tarziu premiul I la Concursul International „Gaudeamus“ din Rotterdam. Rezultatul colaborarii sale cu compozitori contemporani din toata lumea sunt piese noi, multe fiindu-i dedicate.

Mircea Ardeleanu este invitat permanent sa sustina cursuri si workshopuri in numeroase locuri din Europa, Asia, America de Nord si Sud, iar din 1996 pana in 2006 a fost titularul master class-ului de percutie la Cursurile Internationale din Darmstadt. Ampla sa activitate pedagogica este premiata international.

Pe langa numeroase inregistrari radio si TV in lumea intreaga, a inregistrarat CD-portrete cu opere de K. Stockhausen, I. Xenakis si H. W. Henze – „El Cimarron“ si recent a aparut un CD cu lucrari solo dedicate lui de diferiti compozitori elvetieni sau rezidenti in Elvetia. Intregistrarea CD cu „…pas a pas nulle part…“ – G. Kurtag a obtinut in 2003 premiul Deutsche Schallplattenkritik pentru cel mai valoros CD la categoria muzica contemporana.

Mircea Ardeleanu concerteaza la cele mai importante festivaluri de muzica contemporana atat ca solist, cat si ca solist cu orchestra sau cu ansambluri de camera. In calitate de profesor la Conservatorul din Lugano a initiat si condus catedra de percutie pana in 2006. Din acest an Mircea Ardeleanu activeaza ca si “Gast-Profesor” la diferite Conservatoare din lume: Milano, Beijing, St Petersburg, Luzern si Sao Paolo.  Actualmente traieste in Elvetia.

Mircea Ardeleanu este profesor in cadrul Academiei ICon Arts din 2007. Este al doilea an in care este profesor si la ICon Arts Roma.