Reinbert Evers

Reinbert Evers este unul dintre cei mai influenti chitaristi contemporani.

Reinbert Evers s-a nascut in Dortmund, Germania, si si-a inceput studiile de chitara cu Maritta Kersting in Duesseldorf, inainte de a incepe sa lucreze cu Karl Scheit in Viena. A terminat ambele academii, cu cele mai inalte onoruri.

A fost numit profesor de chitara la Musikhochschule Muenster in 1976,  iar in 1980 a primit premiul  Young Artists Award din partea orasului Dortmund.

Intelegerea profunda a lui Evers  atat in ce priveste muzica clasica cat si pe cea contemporana l-a facut unul dintre cei mai cautati performeri pentru festivaluri si sali de concert din Germania si din lume.

Discografia lui impresionanta cuprinde lucrari de la compozitori incepand cu Bach (lucrari complete pentru lauta),  trece prin marii maestri ai secolului 19, precum Sor si Giuliani, si ajunge la cei contemporani, precum de Falla, Henze, Britten, Trojahn  etc. Artist versatil, Reinbert Evers este in egala masura cautat ca solist, cat si in calitate de muzician de camera.

A interpretat in premiera mai mult de 150 de compozitii noi, piese solo, muzica de camera si concerte pentru chitara si orchestra. Premiera cu  “Royal Winter Music II” de Hans Werner Henze in 1980, in Bruxelles, i-a adus recunoasterea internationala. Compozitori precum Dieter Schnebel, Manfred Trojahn, Detlev Glanert, Luca Lombardi, Jens Peter Ostendorf, Sidney Corbett, Anatol Vieru, Bojidar Dimov, Bojidar Spassov, Osvaldas Balakauskas, Anatolijus Senderovas, Onute Narbutaite, Peteris Vasks, Guo Wenjing, Shih, Jo Kondo, Xiaoyong Chen i-au dedicat numeroase piese.

La cererea Institutului Goethe a facut un turneu in Italia, Franta, Scandinavia, Iugoslavia, Grecia, Israel, Africa de Est si Africa de Vest, USA, Rusia. Din 1990 a efectuat cateva turnee in Europa de Est (Rusia, Latvia, Lituania, Romania, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Ungaria) si in Asia (Coreea si Japonia, China, Mongolia).

Masterclassurile internationale l-au pozitionat pe Evers ca unul dintre cei mai stimulanti profesori de chitara ai tuturor timpurilor. Intre 1998 si 2000 a fost titular al cursului de chitara la  “Ferienkurse” / Internationales Musik-Institut Darmstadt.

Intre 2000 si 2010, Reinbert Evers a fost curator de program la “KlangZeitFestival” Muenster, dar si director artistic al “St. Christopher Summer-Guitar Festival” din Vilnius, incepand cu anul 2004.
A fost consultant de program pentru festivalul “Scene: Estonia, Latvia, Lithuania in new 2006” si curator pentru “International Guitar Festivals Muenster” (2006-2010) si pentru   “Muensterland-Festivals pART” (2005-2009).

Evers este alaturi de Academia ICon Arts din 2011.