Alma Vii

În prima atestare documentară a satului Alma Vii (1289) se face referire la acesta ca fiind un sat liber. Situat la capătul unui drum de ţară, între dealuri acoperite de păduri, satul se bucură de un peisaj natural pitoresc, completat de biserica fortificată ce străjuiește gospodăriile armonios aranjate. O comuniune de etnii şi personalităţi diverse convieţuiesc în bună înţelegere păstrând obiceiurile vieţii autentice de la ţară.

Alma Vii va găzdui clasele de Clarinet, Vioară, Dans contemporan și un eveniment special duminică, 29 iulie.

 

Biertan

Biertan este menționat prima dată în documente din anul 1283 și este dominat de ansamblul impresionant al cetății cu biserica din vârful dealului, înconjurate de trei ziduri de fortificație. Tot ansamblul a fost inclus în anul 1993 pe lista monumentelor din Patrimoniul Cultural UNESCO. Biserica în stil gotic târziu, cu altarul său spectaculos, a fost construită între anii 1500-1525.

Biertan va găzdui clasele de Chitară, Flaut, String Quartet in Residence, Vioară, Canto și evenimentul special de marți, 24 iulie și vineri, 10 august.

 

Richiș

La 5 km de Biertan se află satul Richiş, înconjurat de dealuri terasate pe care, odinioară, se cultiva viţa de vie. Pământul roditor a adus bunăstarea localităţii, de unde îi vine şi denumirea de azi Richiş – „Satul celor bogaţi”. Astăzi este satul în care conviețuiesc cele mai multe naționalități din România. Programul internațional de compoziție se va desfășura aici, participanții fiind selectați în urma unui apel internațional de propuneri de lucrări.

Richiș va găzdui clasele de Composer in Residence, Percuție, Jazz și evenimentul de joi, 9 august.

 

Mălâncrav

Mălâncrav datează din Secolul 14. Înconjurat de peisaje de vis și de colinele verzi ale Transilvaniei, este astăzi satul cu cea mai mare populație saxonă din regiune. Emblematic este Conacul Apafi, bijuterie aritecturală care a aparținut vechilor familii nobiliare din Transilvania.

În fața Conacului se va desfășura un eveniment special marți, 31 iulie, prin participarea extraordinară a London Shcools Symphony Orchestra alături de tinerii din orchestrele ICon Arts; tot aici va avea loc și Închiderea Festivalului ICon Arts, sâmbătă, 11 august.

 

Viscri

Viscri este unul dintre satele speciale din Transilvania, datând din Secolul 12. Este situat la 42 de km de Sighișoara. Minunata biserică fortificată este inclusă în lista de monumente UNESCO. Muzeul din interiorul cetății păstrează istorii fascinante. Despre Viscri se vorbește de asemenea mult datorită excelentelor rezultate ale Fundației Mihai Eminescu și datorită Prințului de Wales care s-a îndrăgostit de Transilvania pitorească.

Viscri va găzui un concert – eveniment: luni, 6 august, parte din programul Music: a Bridge Between People.

 

Cloașterf

Ridicată la 1523, biserica din Cloașterf este considerată unul dintre cele mai „moderne” edificii construite la acea dată de sașii transilvani pentru apărare. Încă de la început a fost proiectată să fie o biserică – cetate. Mobilierul interior este cu totul deosebit, datează din secolul 17-18. Pe unele panouri pot fi observate valoroase picturi decorative pe lemn. În restaurarea complexului au fost depuse eforturi de către Mihai Eminescu Trust.

Duminică, 5 august, aici va avea loc un concert jazz care va cuprinde, de asemenea, Șezătoarea postmodernă.

 

Dealu Frumos

Puțin știu că Dealu Frumos se află tocmai în centrul țării, după toate coordonatele. Satul a fost atestat documentar în 1280. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero. La 1250 este menționată o bazilică romanică, cu trei nave. Biserica a fost fortificată și întărită cu două turnuri de apărare, probabil din secolul al XV-lea.

Miercuri, 2 august, Dealu Frumos va găzdui un concert dar și un eveniment inclus în Șezătoarea postmodernă.

 

Castelul Peleș

Unul dintre cele mai frumoase castele din România – simbol al Centenarului dar și al conexiunii noastre cu tradiția europeană – Castelul Peleș se numără printre cele mai moderne edificii regale din Europa. Castelul beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant cu obiecte din secolul al XV-lea. Sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede româneşti cu chipul Regelui Carol I.

Suntem onorați că Sala de concerte a Castelului Peleș va găzdui  două evenimente ale Festivalului ICon Arts: sâmbătă, 28 iulie și sâmbătă, 4 august.