20 de Ediții ICon Arts Transilvania: un fenomen cultural esențial pentru viața artistică din România

Hub-ul de creație din inima țării, Academia și Festivalul ICon Arts Transilvania a împlinit anul acesta 20 de Ediții. Un program amplu de 16 concerte, în 10 localități, s-a desfășurat pe cuprinsul a două săptămâni în satele de patrimoniu din Nordul Județului Sibiu, cât și în orașele Sibiu și Mediaș. Au avut loc concerte camerale irepetabile sub arcadele gotice ale bisericilor fortificate, de fiecare dată arhipline. Totodată, au fost fondate alte două rezidențe artistice, de jazz și muzică de cameră, pe lângă cea de compoziție care împlinește anul acesta 9 ani.

Adevărate feerii muzicale au învăluit spațiile de basm ale Transilvaniei rurale, dar și Acoperișul Filarmonicii de Stat din Sibiu, pentru un public entuziast venit să susțină tinerele talente ale muzicii clasice și de jazz din România. Fotografii, cronici și interviuri din timpul evenimentului sunt disponibile pe pagina de Facebook ICon Arts.

 

 

La această ediție au fost implicați peste 150 de artiști din România, Belgia, Elveția, Germania, Marea Britanie, SUA, Venezuela, Columbia și Azerbaijan, invitată în premieră fiind Ucraina, prin programul de burse din cadrul proiectului ”Artists for Artists”, inițiat de Asociația UCIMR.

20 de Ediții alături de peste 2000 de muzicieni

ICon Arts – International Contemporary Arts a fost inițiat la Breaza, de către doi studenți atunci, Diana și Sebastian Gheorghiu, pentru a completa viața culturală cu un eveniment comparabil cu fenomenele culturale de profil din străinătate. Cei doi artiști și manageri culturali au simțit lipsa unor Master Class-uri de nivel înalt care să perfecteze potențialul artistic al tinerilor muzicieni din România. Și astfel ICon Arts a pornit pe un drum de poveste, devenind și un Festival de amploare, începând cu următoarele ediții programate în Cisnădie, Cisnădioara și Sibiu. ICon Arts a desfășurat ediții speciale și la Roma și Arezzo, perioadă în care a promovat în paralel și alte ramuri ale artei precum dansul contemporan, fotografia artistică sau artele spectacolului de teatru.

Ediția 2022 a fost a 17-a în Transilvania, fiind un eveniment așteptat de un public din ce în ce mai numeros, format din artiști, turiști, localnici, dar și public citadin (din România și din zeci de alte țări) care a ales să se mute în aceste ținuturi fermecătoare.

Încrederea de care au nevoie tinerii artiști din România

De la fondare, peste 2000 de artiști au avut prilejul de a studia în mediul ICon Arts alături de mentori de renume național și internațional – artiști aclamați pe marile scene ale lumii care au venit aici pentru a împărtăși din experiența lor și pentru a concerta în fața publicului prezent în Sibiu și Transilvania. De-a lungul celor 20 de ani, mulți dintre tinerii care au studiat aici la începutul carierei au devenit nume mari în România, dar și în plan internațional, revenind la ICon Arts în calitate de mentori și formând următoarele generații de artiști.

În continuarea misiunii sale, ICon Arts pregătește noi oportunități de afirmare pentru tinerele talente care s-au remarcat și la prezenta ediție, oferindu-le invitația de a concerta în următoarele stagiuni organizate de Asociația UCIMR, Filarmonica de Stat din Sibiu sau Filarmonica de Stat din Brașov. Printre aceste proiecte se numără, începând cu această vară: „Concerte pe acoperiș” la Filarmonica de Stat din Sibiu, Sibiu Opera Festival, Belcanto la Curtea Domnească, Rezidența Transilvanica.