Rezidența Creativă

 

Ne bucurăm să anunțăm, în sfârșit, seria ICon Arts Composers in Residence – Transilvania 2020!

Danielle Bees (SUA)
Sebastian E. Ţună (RO)
Daniel Cohen (UK)
Toma Verly (RO)

***

Mentori: Ladislau Csendeș – vioară/violă
Costin Soare – chitară
Philip Cashian – compoziție

***

Felicitări și abia așteptăm să facem muzică bună împreună!

 


Despre program

 

“Programul de Rezidență creativă s-a născut în 2013, în climatul școlii de vară ICon Arts Sibiu, pornind de la întrebarea: “cum ar fi să ai la dispoziție un grup de muzicieni interpreți care să te ajute să-ți rafinezi lucrarea în timp real, de la prima și până la ultima măsură?” Adresat tinerilor compozitori de muzică cultă, această rezidență-atelier are loc în paralel cu Festivalul ICon Arts, prilejuind, astfel, atât liniștea necesară creatorului cât și posibilitatea de a interacționa cu artiștii invitați la celelalte secții.

De la prima ediție și până în prezent, 33 de compozitori de pe 5 continente au participat în program, creând noi lucrări muzicale interpretate în premieră pe scena Filarmonicii Sibiu, în cetatea fortificată a Biertanului sau în splendidul conac Apafi de la Mălâncrav.

APEL de propuneri pentru programul de REZIDENȚĂ CREATIVĂ ICon Arts Transilvania 2020, cu Philip Cashian și DUO ICON ARTS (Costin Soare – chitară și Ladislau Csendeș – vioară/violă)

Programul de rezidență va avea loc în perioada 25 (sosire) iulie -2 august (plecare), iar participanții (maximum 5) vor fi aleși prin concurs. Tema acestui an este duo-ul pentru chitară și vioară/violă, iar finaliștii selectați vor compune piese dedicate interpreților Costin Soare și Ladislau Csendeș. Compozitor coordonator: Philip Cashian (Șeful Catedrei de Compoziție – Royal Academy of Music, Londra).

Lucrările realizate cu ocazia rezidenței vor fi prezentate în premieră în 30 iulie, în cadrul unui concert inclus în calendarul Festivalului ICon Arts, în splendidul Conac Apafi din Mălâncrav.

Apelul se adresează compozitorilor cu vârsta până în 40 de ani (inclusiv). Propunerile se primesc online, până pe 31 Martie 2020, la adresa: office@iconarts.ro.
Nu există taxă de înscriere pentru această primă etapă.

În urma selecției, maximum 5 compozitori vor fi invitați să ia parte la program. Rezultatele selecției vor fi anunțate pe pagina iconarts.ro, începând din 15 Aprilie 2020. Din cei 5 compozitori selectați, unul va primi o bursă integrală, iar ceilalți doi câte o bursă parțială reprezentând o reducere de 300 Euro din totalul de 600 Euro (reprezentând costurile de participare). Ceilalți doi candidați selectați vor putea participa achitând integral taxa de 600 Euro.

După publicarea rezultatelor, cei doi compozitori beneficiari ai burselor parțiale vor achita restul de 300 de Euro în contul organizatorului, în cel mult 10 zile de la anunț (costul de participare acoperă cazarea, 3 mese/zi, transport local către concertele Festivalului, workshopul de compoziție și interpretarea lucrărilor, pentru perioada 26 iulie -1 august).

Partiturile noii lucrări pentru duo de chitară și vioară/violă vor fi predate nu mai târziu de 15 iunie 2020.

Plata de 300 Euro se va face în lei, la cursul BNR al zilei, în contul UCIMR IBAN RO40BTRLRONCRT0477088102 deschis la Banca Transilvania, sucursala Bucur Obor, București. Detalii plată: “Rest taxă de participare program ICon Arts composer in residence”. Plata de 600 Euro se va face în lei, la cursul BNR al zilei, în contul UCIMR, în doua tranșe egale (300 Euro până la data de 30 aprilie și 300 Euro până la data de 1 iunie).

Sau, prin PayPal: academia.iconarts@gmail.com

Câștigătorul bursei integrale va beneficia de cazare, 3 mese/zi, transport local către concertele Festivalului, workshopul de compoziție și interpretarea lucrărilor, pentru perioada 26 iulie – 1 august.

Documente necesare (Word sau PDF):

  • Formular de înscriere
  • Scan dupa actul de identitate
  • Scurtă Biografie (max. a pagină).
  • Scrisoare de recomandare (scanată) de la un compozitor consacrat sau un profesor de compoziție
  • O partitură format PDF a unei lucrări la alegere, compusă anterior, însoțită de înregistrare în format wav/ mp3 sau un link către o platformă de tip soundcloud
  • O scurtă descriere a ideii de lucrare pentru duo de marimbă pe care compozitorul/compozitoarea intenționează să o compună, dacă va fi selectat/ă (max. 10 rânduri)

 Compozitorii selectați vor autoriza organizatorii să folosească oricând, în interesul promovării evenimentului, lucrările şi/sau înregistrările din timpul ICon Arts 2020, fără nici un fel de restricţie sau obligaţie financiară. De asemenea, partiturile scrise cu ocazia rezidenței vor purta următoarea mențiune: ”Lucrare scrisă pentru programul Composer in Residence al Academiei ICon Arts Transilvania, 2020”.