Programul de Compoziție

 
Suntem bucuroși să anunțăm compozitorii care vor participa la ediția din 2021 a Programului de Compoziție:

Andrei Petrache
Aine Mallon
Tom Vieira
Robert Crehan

Mulțumim tuturor candidaților și le urăm tuturor succes și inspirație!


 
19 – 24 iulie 2021
– apel –

Despre program

 

Programul de compoziție s-a născut în 2013, în climatul școlii de vară ICon Arts, pornind de la întrebarea: “cum ar fi să ai la dispoziție un grup de muzicieni interpreți care să te ajute să-ți rafinezi lucrarea în timp real, de la prima și până la ultima măsură?” Adresat tinerilor compozitori de muzică cultă, programul-laborator are loc, în acest an, în perioda 19-24 iulie, anticipând Festivalul ICon Arts, pe care îl va și deschide prin concertul de prime audiții.

De la prima ediție și până în prezent, 37 de compozitori de pe 5 continente au participat în program, creând noi lucrări muzicale interpretate în premieră pe scena Filarmonicii Sibiu, în cetatea fortificată a Biertanului sau în splendidul conac Apafi de la Mălâncrav.

APEL de propuneri pentru programul de compoziție ICon Arts Transilvania 2021, cu PHILIP CASHIAN (Șeful catedrei de compoziție, Royal Academy of Music, Londra) și Ansamblul ICON ARTS (flaut, fagot/trombon, vioră, violă, percuție)

Programul de compoziție va avea loc în perioada 19 (sosire) – 25 iulie (plecare), iar participanții vor fi aleși prin concurs. Tema acestui an este cvintetul, iar finaliștii selectați vor compune piese ce vor fi apoi rafinate împreună cu interpreții Ansamblului ICon Arts și cu mentorul Philip Cashian.

Lucrările vor fi prezentate în premieră în 24 iulie, în cadrul concertului de deschidere a Festivalului ICon Arts, organizat la Filarmonica de Stat din Sibiu.
Apelul se adresează compozitorilor cu vârsta până în 40 de ani (inclusiv). Propunerile se primesc online, până pe 31 mai 2021, la adresa: office@iconarts.ro.
Nu există taxă de înscriere pentru această primă etapă.

Doar compozitorii selectați vor fi invitați să ia parte la program. Rezultatele selecției vor fi anunțate prin email și pe pagina iconarts.ro, începând din 10 iunie 2021. Sunt disponibile maximum 4 burse parțiale, ce reprezintă o reducere de 300 Euro din totalul de 600 Euro (reprezentând costurile de participare).

După publicarea rezultatelor, compozitorii beneficiari ai burselor parțiale vor achita restul de 300 de Euro în contul organizatorului, în cel mult 10 zile de la anunț (costul de participare acoperă cazarea, 3 mese/zi, transport local către concertele Festivalului, workshopul de compoziție și interpretarea lucrărilor, pentru perioada 19 -25 iulie).

Partiturile și știmele noilor lucrări pentru cvintet vor fi predate nu mai târziu de 10 iulie 2021.

Plata de 300 Euro se va face în lei, la cursul BNR al zilei, în contul UCIMR IBAN RO40BTRLRONCRT0477088102 deschis la Banca Transilvania, sucursala Bucur Obor, București. Detalii plată: “Taxă de participare program de compoziție ICon Arts”.

Sau, prin PayPal: academia.iconarts@gmail.com

Documente necesare (Word sau PDF):

  • Formularul de înscriere, de aici
  • Scan dupa actul de identitate
  • Scurtă Biografie (max. a pagină).
  • Scrisoare de recomandare (scanată) de la un compozitor consacrat sau un profesor de compoziție
  • O partitură format PDF a unei lucrări la alegere, compusă anterior, însoțită de înregistrare în format wav/ mp3 sau un link către o platformă de tip soundcloud
  • O scurtă descriere a ideii de lucrare pentru cvintet pe care compozitorul/compozitoarea intenționează să o compună, dacă va fi selectat/ă (max. 10 rânduri)

Compozitorii selectați vor autoriza organizatorii să folosească oricând, în interesul promovării evenimentului, lucrările şi/sau înregistrările din timpul ICon Arts 2021, fără nici un fel de restricţie sau obligaţie financiară. De asemenea, partiturile scrise cu ocazia programului vor purta următoarea mențiune: ”Lucrare scrisă pentru Programul de Compoziție al Academiei ICon Arts Transilvania, 2020”.

Membrii comisiei de selecție pentru Programul de Compoziție, 2021:

Diana Gheorghiu, compozitor, Directorul Programului de Compoziție ICon Arts Transilvania
Philip Cashian, compozitor, Șeful catedrei de compoziție, Royal Academy of Music, Londra
Cristian Lupeș, dirijor, Director General al Filarmonicii de Stat Sibiu