Ana Maria Galea

[RO]

Ana Maria Galea este nascuta la Galati. A absolvit Universitatea de Arta Teatrala din Tg. Mures la Sectia de actorie, este profesor la catedra de Arta Actorului din cadrul Liceului Vocational de Arta din Tirgu Mures, elevii sai fiind premiati la numeroase concursuri nationale. Ana Maria Galea detine un master in pedagogie teatrala si a fost invitata sa sustina numeroase workshop-uri atat pentru elevi cat si pentru studenti. A fost speaker la Conferintele Bookland in anii 2014 si 2015.

A debutat in jazz in anul 2007, fiind apoi invitata sa cante la festivaluri si alte evenimente de notorietate, intre care amintim Gala UNITER, in stagiunea „Prietenii Muzicii” organizata la Palatul Peles, „Noaptea Muzeelor”, Festivalul „Leonard”, „Noaptea Bibliotecilor” la Biblioteca Nationala a Romaniei, „Vara de Jazz si Poezie la Palatul Mogosoaia”, „Live Acoustic” organizat de Centrul Ceh, Targul de Carte „Vox Libri” – Deva dar si in cluburi de jazz sau teatre din intreaga tara. Artista a avut prilejul sa evolueze alaturi de Mat Maneri si Lucian Ban in cadrul proiectului „Zilele Muzicale Targumuresene” organizat de Filarmonica de Stat din Tg. Mures.

Ana Maria Galea se remarca prin creativitate si printr-o rara capacitate de sinteza, combinand intr-un mod inedit arta dramatica si pasiunea pentru muzica. Indrumatorii si mentorii ei in domeniul muzical sunt Anca Parghel, Pedro Negrescu si Mircea Tiberian. Pe langa concerte, Ana Maria sustine in permanenta o campanie de promovare a artelor spectacolului prin actiuni de voluntariat, emisiunui radio, organizarea si promovarea de evenimente culturale, proiecte destinate tinerilor artisti. Ea este si initiatoarea proiectelor „Muzica si Arte la Muzeu”, „Seri de Jazz si Muzica Clasica la Radio Romania Tg. Mures” si a „Festivalului International Studentesc de Jazz”, pentru care a fost si project manager la prima editie.

La ICon Arts Transilvania, Ana Maria Galea isi propune, in cadrul cursului de arta actorului si a improvizatiei, sa dezvolte o parte dintre capacitatile utile atat in viata personala a participantilor cat si in cea profesionala. Printre ele enumerandu-se: autocontrolul, increderea in sine, autocunoasterea, expresivitatea corporala, expresivitatea verbal, abilitatea de a vorbi in public. Toate cunostintele dobandite pe parcursul celor zece zile vor fi prezentate intr-un spectacol de teatru bazat pe experientele personale ale participantilor la curs si pe texte din literature dramatica contemporana.

 

ATELIERE DE DEZVOLTARE PERSONALA PRIN TEATRU

 

“De ce teatru? La ce ne-ar folosi?”, acestea sunt primele întrebări, firești de altfel, în fața propunerii noastre. Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care explozia informațională, desfășurată în paralel cu explozia tehnologică în domeniul informației poate ajunge copleșitoare. Devine, prin urmare din ce în ce mai important, vital chiar, să ne adaptăm rapid la schimbări, să ne identificăm calitățile naturale prin autocunoaștere, să ne dezvoltăm spiritul critic, constructiv, să ne dezvoltăm spiritul de cooperare, creativitatea, să găsim acele probleme care sunt importante și utile pentru noi. Iată câteva dintre lucrurile pe care le puteți descoperi și exersa în practica teatrală. Lucruri pe care nu le învățați în școli, pe care nu le puteți găsi în manuale. Lucruri care țin de inteligența emoțională, de multe ori mult mai importantă și valoroasă în viață decât cea cognitivă.

Cum puteți face asta, în cadrul atelierului de teatru? Simplu (aparent), dar în același timp plăcut, fără catalog, fără restricții, fără stres, prin “joc”.  Pentru că în viață, trebuie să știi să “joci”. Nu vă gândiți doar la “jocul “ actorilor pe scenă, ci mai degrabă la un joc de poker. Unde poți pierde chiar dacă “ți-au intrat cărțile” sau poți câștiga cu o “mână slabă”. Câștigul nu mai ține de noroc, ci de cum știi “să joci”. Puteți învăța alături de noi cum să “jucați” pentru a câștiga.

 

STRATEGIA NOASTRĂ

Pentru că o strategie de construiește în funcție de obiective, trebuie  să știți de la început că noi nu ne propunem să “vă facem actori de teatru”, opțiunile de viață vă aparțin și trebuie să vă reprezinte. Ne propunem însă să vă ajutăm să dobândiți lucruri care vă vor folosi cu siguranță în orice domeniu veți alege pentru viitor, precum și în viața personală. Iar pentru asta, cum spuneam, vom învăța “jocul”.

Vom folosi jocuri și exerciții făcute de actorii profesioniști, adaptate vârstei și nivelului de înțelegere, exerciții de improvizație create pentru dezvoltarea actorilor și non-actorilor, exerciții de conștientizare corporală și muzicale, de retorică și de construcție a unui discurs, de tehnica vorbirii, de teatru-sport, teatru-forum,  o selecție din cele mai importante metode de tehnică teatrală, dezvoltate de pedagogi și formatori de renume în domeniu, de la Viola Spolin, Michael  Cehov, Peter Brook, Jerzy Grotowski, Keith Johnstone, până la Ivana Chubbuck, Augusto Boal, Jean Moreno, grupate în scopul dezvoltării unei gândiri vii, creative, prezente și eficiente atât social cât și personal.

Strategia noastră de învățare prin joc, pe lângă avantajul imediat de a fi plăcută, interesantă și distractivă,  prezintă avantajul că sunt activate procese motivaționale și emoționale, nu doar cele cognitive, încurajează socializarea directă între participanți, favorizează învățarea prin experimentare, mult mai eficientă decât cea prin memorarea unor conținuturi abstracte. Nu în ultimul rând, faptul că jocul generează o activitate imaginativă intensă și permite experimentarea unor comportamente și emoții într-un cadru simbolic, sigur, de “laborator uman”, reprezintă un mare avantaj din punct de vedere  afectiv. Este astfel favorizată depășirea unor temeri personale, experimentarea unor roluri pe care nu avem curajul să le jucăm în “viața reală”, afirmarea liberă fără a recurge la disimulare sau din contra, folosirea disimulării ca strategie de joc.

 

CE VEȚI CÂȘTIGA

  1. AUTOCONTROL. Învățați cum să vă stăpâniți emoțiile, cum să le canalizați în mod pozitiv și constructiv, cum să vă construiți recții adecvate la anumite situații de viață. Devenind “stăpânii” propriilor emoții și a modalităților de expresie a acestora, cele mai adecvate personalității voastre, veți avea un mare avantaj în relațiile cu cei din jur.
  2. ÎNCREDERE ÎN SINE. Consecința pe termen lung a atelierului de teatru o reprezintă stimularea și consolidarea încrederii în sine, depășirea tracului în fața unei audiențe, o încredere mărită în propriile voastre forțe.
  3. AUTOCUNOAȘTERE. De multe ori, asumându-ți un rol, pretinzând că ești “altcineva”, înveți multe lucruri despre tine însuți. Ajungeți să vă cunoașteți “atuu-rile” și să le valorificați, ajungeți să vă cunoașteți limitele și să le depășiți. Ajungeți să cunoșteți în profunzime ce înseamnă caracterul, valorile umane și felul în care emoțiile ne influențează acțiunile și deciziile de viață.
  4. EXPRESIVITATE CORPORALĂ. Veți învăța să descifrați “limbajul corporal”, să vă controlați mișcările și gesturile, veți învăța semnificațiile fiecăruia dintre acestea și le veți exersa pentru a le folosi cât mai eficient.
  5. EXPRESIVITATE VERBALĂ. Știți cum se spune, “tonul face muzica”. Actorii cunosc importanța intonației, a vitezei cu care sunt rostite cuvintele, a tonului. Le veți cunoaște și voi, veți învăța să transmiteți corect un mesaj, dincolo de valoarea lui strict informațională, să interpretați corect mesajele celorlalți, vă veți dezvolta capacitatea de exprimare.
  6. ABILITATEA DE A VORBI ÎN PUBLIC. Veți ști cum să țineți prezentări, discursuri, în fața altor persoane, cum să argumentați în public, cum să dialogați. Acest lucru vă va folosi atât la școală, cât și în viața profesională viitoare.
  7. CULTURĂ GENERALĂ. E important cât citești, dar mai ales, cum citești. Dincolo de înțelesul imediat, cuvintele poartă alte înțelesuri, mai profunde, Există mai multe straturi informaționale. Veți învăța ce se află dincolo de cuvinte, cum “se desface” un text de teatru, cum se interpretează mesajul lui, veți învăța să citiți nu doar literele ci și intențiile și emoțiile ascunse dincolo de ele, veți afla cât de important e contextual social, istoric la care face referire, vă veți apropia de literatură dintr-o altă perspectivă.
  8. SOCIALIZARE. Veți interacționa direct cu alți participanți, într-un anturaj de calitate, vă veți îmbunătăți abilitățile de comunicare, veți învăța să lucrați “în echipă”, să interacționați la un nivel mai profund cu tineri de vârsta voastră, vă veți face prieteni noi.

La sfârșitul celor 10 zile de atelier, veți juca într-un spectacol de teatru realizat pe baza experiențelor de la atelier.