Ana Oltean

Ana Ioana Oltean Zehnder a studiat flautul la Cluj-Napoca și Berna (Elveţia), avându-i ca îndrumători pe Vasile Gocan, Gavril Costea și Heidi-Peter Indermühle. A obţinut mai multe premii la concursuri naționale si internaţionale, suma cum laude şi premiul Eduard Tschumi pentru cea mai bună diplomă de solist a Academiei de Muzică și Teatru (azi Academia de Arte) din Berna în anul 2002. Patru ani mai târziu iniţiază şi conduce 10 ediţii ale Cursurilor de vară pentru flaut de la Bistriţa, care includ două ediţii pentru flaut şi clarinet. Pentru a scrie cartea Rolul Corpului în Relaţia cu Instrumentul – Manual pentru flautişti, instrumentişti şi pedagogi (ca lucrare de diplomă), Ana absolvă cu cea mai buna notă un program special de Master (Musikvermittlung- Mediere muzicală) la Academia de Muzică din Trossingen (Germania). Cartea este tradusă în limba română şi publicată la Editura Născut Liber din Bistriţa. Tot la Trossingen o are ca îndrumătoare pe Linde Brunmayr-Tutz în studiul flautului baroc, instrument care o pasionează și acum. Concertează cu regularitate în ansamblul de muzică barocă Die Freitagsakademie.

Pe lângă activitatea concertistică, Ana predă flautul cu dedicaţie şi conduce cursuri de formare continuă a profesorilor de instrument din România. Pentru aceasta şi pentru a ajuta la informarea tinerilor instrumentişti şi pedagogi, pentru a-i susţine pe drumul lor profesional-artistic, a creat Asociaţia MuziCult. În anul 2013 a întrunit la Bistriţa, în cadrul Cursurilor de vară pentru flaut, pedagogi interesaţi, pentru a pune bazele metodei de flaut pentru începători Flautino. Forumul a devenit curs de formare continuă în anul 2015, fiind organizat prin Casa Corpului Didactic Bistriţa (2015-2017) și Cluj (2017, 2018). Echipa de profesori de flaut continuă se se întrunească anual. Primul caiet Flautino 1 a fost publicat în anul 2016, iar caietele 2 și 3 în toamna anului 2019.

Prin programele concertelor şi interesul ei pentru diverse stiluri muzicale şi artistice, Ana face legătura între tradiţie şi inovaţie. O pasiune deosebită este aceea de a descoperi și prezenta publicului compozitori/compozitoare puţin sau deloc cunoscuţi/te. O dovadă a acestor căutări o costituie CD-ul ei de debut Ladies first !, lansat în anul 2010, conţinînd piese ale compozitoarelor europene din sec. XVIII-XXI şi dublul CD cu integrala muzicii de cameră cu şi pentru flaut a compozitorului Günter Raphael (1903-1960), lansat în septembrie 2019.

anaoltean.com