Denis-Ștefan Bolborea

Este  performer,  coregraf  și  sound  designer,  cu  experiență  de  lucru  în  domeniul  artelor performative.

S-a născut în Martie 1990, în Craiova, și în prezent locuiește în București.

În adolescență a studiat dans urban, precum hip hop, locking si popping, mai târziu având colaborări în televiziune și în spectacole de musical.

În  2013  a  absolvit  Universitatea  Națională  de Artă  Teatrală  și  Cinematografică  București, specializându-se în Artă Coregrafică. La gala de absolvire a obținut Premiul pentru cel mai bun interpret în lucrarea ”Ce a mai rămas”, producție care a câștigat ALT – Concurs Național de  Coregrafie,  ediția  I.  În  cadrul  aceluiași  concurs  a  prezentat  și  lucrarea  sa,  “Sound Alchemy”, în care explorează relațiile dintre corp, sunet și emoție.

Ca performer, îmbină tehnicile de dans contemporan cu bagajul acumulat în experiențele de dans urban, totodată, fiind interesat de conexiunea dintre voce și corp, în explorările personale. Se dezvoltă în paralel ca solist vocal și beatboxer, și se implică în diverse proiecte în care se plasează la intersecția dintre aceste roluri, încorporând un setup de live looping și procesoare vocale.

Din 2014 face parte din colectivul Tangaj Dance, coordonat de Simona Deaconescu, colaborând  ca  performer  în  producții  precum:  “Fabrica  de  vise”  ,  “Birdville”  (performer  și sound-designer), “Counterbody”, “Sonder” (performer, film scurt-metraj), “Aftertaste” (sound- designer). Producțiile au fost prezentate atât în țară, cât și în festivaluri internaționale, din orașe precum Sofia, Linz, Istanbul, New York.

În  2016  demarează  inițiativa  Indie  Box,  “o  cutie  cu  proiecte  independente”,  alături  de Alexandra Bălășoiu. Activitatea lor a evoluat organic în ultimii 4 ani, pornind de la EartoBucharest, un proiect ce a constat în cartarea peisajului sonor bucureștean, mai apoi către  experimente  de  cercetare,  și  intervenții  culturale  în  spațiul  public  (Earsight,  2017), desfășurând în paralel un concept alternativ de cursuri și ateliere, în sfera dansului contemporan, intitulate Flowprints.

În 2018 a luat naștere produsul coregrafic Singing Bodies’ Trilogy, care funcționeză ca un performance de dans contemporan în trei părti, sau trei solo-uri independente, ce încapsulează  experiențele  kinestezice  și  senzoriale  a  trei  coregrafi  (Alexandra  Bălășoiu, Denis Bolborea și Valentina de Piante), în raport cu orașul în care trăiesc.

În paralel lansează primul album a cappella, intitulat Portrait, în cadrul grupului vocal Blue Noise, în care Denis suplinește rolul percuției.

Tot sub umbrela Indie box, în 2019 colaborează cu A-C Leonte în cadrul proiectului “I am You”, finalizat cu un concert imersiv, prezentat în premieră în Biserica din Florești, și mai mai multe  orașe  din  țară.  În  cadrul  proiectului  au  fost  lansate  și  3  piese  muzicale  (Pray, Remember si Running).

Colaborează   alături   de  Alexandra   Bălășoiu,   într-o   reiterare   a   producției   “A  Museum (Theatre)” de Clyde Chabot, care transpune o analiză artistică a istoriei comunismului în România sub forma unui act performativ, “în care textul, mișcarea și prelucrarea digitală se împletesc”.

Colaborează  într-o  producție  semnată  de  Florin  Fieroiu  –  Urban  Gif  Show,  un  spectacol inovator despre oraș și despre felul în care corpul se manifestă în el.

În prezent se află într-un proces de dezvoltare a platformei BLIP (Beatbox and Looping International Platform), urmând lansarea primului său EP – “Out of the loop”, în cadrul proiectului său personal, KABLAT, produs în întregime din voce si procesare digitală.