Dorin Gliga

Oboist cu o bogată activitate în sfera muzicii contemporane

 

A cântat în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București sub conducerea lui Sergiu Celibidache, între anii 1979-1982. Apoi, până în 1991 a fost solo oboist la Filarmonica de la Bacău. Este membru fondator al trio-urilor Syrinx, Ethos și al ansamblului Archaeus.

Dorin Gliga s-a născut la Rastolnita, în județul Mures, pe data de 7 Iunie 1959. A absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti unde a studiat cu Pavel Tornea, Radu Chișu și Francisc Laszlo. A urmat apoi cursuri de specializare în Italia și Germania cu Renato Zamfini, Antonio Bachelli și Arturo Sachetti. A ținut cursuri de măiestrie atât în România cât și în străinătate și de asemenea a facut parte din diferite jurii ale unor concursuri naționale și internaționale.

Ca solist a cântat cu importante orchestre în România, Austria, Albania, Italia, Regatul Unit Al Marii Britanii, Irlanda, Russia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Yugoslavia, Elveția, Spania, Germania, Franța, Danemarca, Finlanda, Japonia și Statele Unite ale Americii. De asemenea a câștigat numeroase premii și distincții atât în România cât și în țări precum Italia, Marea Britanie, Elveția și Japonia. I-au fost dedicate numeroase concerte și lucrări solo pentru oboi.

A înregistrat LP-uri și CD-uri la Electrecord (România), Edi-Pan (Italia), BBC London (Marea Britanie), Radio Koln (Germania), Radio Bratislava (Slovacia), Canal 9 Valencia (Spania), Televiziunea si Radiodifuziunea din Bucuresti. În prezent este membru al Orchestrei Naționale Radio din București.