Festivalul ICon Arts Transilvania


Ediția a XVIII-a

 

Fenomenul ICon Arts și magia Transilvaniei săsești

De fapt, noi vă invităm să vă lăsați cuceriți de poveștile pline de farmec ale satelor din Transilvania și să descoperiți tradițiile locale, alături de cele mai noi creații ale artiștilor invitați din toată lumea. Vom acest lucru cu responsabilitate, luând în considerare toate măsurile impuse de oficialități astfel încât, în contextual pandemiei COVID-19, să ne putem întâlni și bucura de artă în deplină siguranță.

După mai bine de zece ediții în tot atâția ani în zona adiacentă Sibiului, urmează cea de-a patra ediție în care ne desfășuram masterclass-urile, concertele, happening-urile și șezătorile postmoderne în satele și comunele de basm din zona de sud a Transilvaniei: Richiș, Biertan, Mălâncrav, Alma Vii.

Ediția din 2019 a Festivalului ICon Arts a venit cu și mai multe evenimente în și mai multe spații, datorită entuziasmului cu care publicul a primit primele două ediții care au îmbrățișat Transilvania săsească. Publicul ne-a însoțit în Sibiu, Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiș, Mălâncrav, Cloașterf, Dealu Frumos, Criț, Sighișoara, dar și la Cetatea Râșnov, spații aflate în permanentă legătură culturală, reunite de Festivalul ICon Arts. Evenimentele din cadrul Festivalului au fost pregătite să pună în valoare Sibiul – Regiune Gastronomică 2019, reunite de „Șezătoarea postmodernă”. În premieră, am grupat concertele sub semnele Inspirației, Creației, Expresivității și al Revelației, indicii-cheie pe care le vom păstra și pentru ediția din 2020.

Programul pentru ediția din 2020 este în lucru dar și în vara aceasta veți avea ocazia să ascultați lucrări în primă audiție absolută, să vizitați adevărate muzee în aer liber, iar în fiecare zi vă așteaptă un program cultural inedit de la care nu vor lipsi spectacolul gastronomiei locale, tradiții și meșteșuguri, degustări de vinuri. Toate aceste experiențe fac parte din Șezătoarea postmodernă. Vă recomandăm să vă faceți rezervări din timp la adresa reservations@iconarts.ro

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVIII. Peste 100 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional.

Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artiști multimedia își unesc aici experiențele profesionale și calitățile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin aici să predea, să învețe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc.

Mulți dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputație internațională. Și, după multe ediții, aceștia se întorc aici în calitate de profesori, schimbând generații.

Pentru al patrulea an consecutiv, Academia și Festivalul ICon Arts și-a propus să promoveze cele mai noi creații de artă contemporană dar și spațiile neștiute ale Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal. Aici, apartenența la comunitate rămâne în continuare la baza vieții de zi cu zi.

ICon Arts reunește an de an mediul profesionist al unei Academii de vară cu atmosfera efervescentă a unui Festival dedicat artelor noi și tradițiilor locale. Pe durata Academiei, artiștii studiază tehnici noi de expresivitate și, apoi, abia așteaptă să prezinte publicului rezultatul „la cald”, în partea de Festival.

Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (canto, vioară, percuție, chitară, flaut, clarinet, violoncel, contrabas, ansambluri jazz, Composer in Residence) și secțiile de arta actorului și dans contemporan.

 

 

„ICon Arts Transilvania este unul dintre puținele festivaluri de vară din anul acesta care poate fi organizat în bune condiții de siguranță, datorită concertelor în aer liber care pentru noi erau o obisnuință și înainte de pandemie și a localităților departe de aglomerarea urbană în care el se desfășoară în mod tradițional. Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Și anul acesta vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare.
Am ales drept spațiu de desfășurare Transilvania, una dintre cele mai autentice zone din Europa, unde vom organiza, pe tot parcursul Academiei și Festivalului, evenimente speciale, coordonate în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei, dar și cu Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Promisiunea noastră față de ediția din 2019, cea de-a XVIII-a a Festivalului și a Academiei, este că vom reveni cu experiențe culturale și experiențe senzoriale demne de spațiul multisecular și multietnic în care ne desfășurăm”.

Sebastian Gheorghiu,
Director de proiect