Festivalul ICon Arts Transilvania


Istoric

 

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVIII. Peste 150 de artiști din întreaga lume se întâlnesc aici an de an, dezvoltând un laborator de creație unic în peisajul internațional.

Mulți dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputație internațională. Și, după multe ediții, aceștia se se întorc aici în calitate de profesori, schimbând generații.

Începând cu 2017, Academia și Festivalul ICon Arts adaugă numelui lor spațiul de basm al Transilvaniei, oferind artiștilor și publicului prezent la evenimente inspirația unor locuri neatinse de secole. Ascunse după dealuri spectaculoase și păduri dese, satele cu biserici fortificate din Transilvania conservă astăzi valori de patrimoniu universal. Aici, apartenența la comunitate rămâne în continuare la baza vieții de zi cu zi.

ICon Arts reunește mediul profesionist al unei Academii de vară cu atmosfera efervescentă a unui Festival dedicat artelor noi și tradițiilor locale.

Pe durata Academiei, artiștii studiază tehnici noi de expresivitate și, apoi, abia așteaptă să prezinte publicului rezultatul „la cald, în partea de Festival.

Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (studii individuale ale instrumentelor, ansambluri jazz, rezidența creativă a compozitorilor și a cvartetelor) și secțiunile de actorie, fotografie, performance și dans contemporan.

Concertele răsună la fel de bine atât pe scena Filarmonicii din Sibiu cât și în interiorul cetăților vechi de secole

Vă invităm să luați parte la Fenomenul ICon Arts Transilvania, să vă reconectați la natură, să aflați poveștile pline de farmec ale satelor încărcate de istorie și să descoperiți cele mai noi creații ale artiștilor invitați din toată lumea.Veți avea ocazia să ascultați lucrări în primă audiție absolută, să vizitați adevărate muzee în aer liber, iar în fiecare zi vă așteaptă un program cultural inedit de la care nu vor lipsi spectacolul gastronomiei locale, tradiții și meșteșuguri, proiecții de film și degustări de vinuri. Toate aceste experiențe sunt reunite de Șezătoarea postmodernă.

La ICon Arts, timpul zboară în mai multe direcții, vechi și noi, în prezent și mult înainte prin curaj și creativitate.

 

Un tărâm al legendelor pregătește azi legende noi ale artelor contemporane

 

International Contemporary Arts (ICon Arts) este povestea unui proiect cultural ambițios pornit în anul 2003 la inițiativa a doi studenți, pe-atunci, la Conservatorul bucureștean: Diana și Sebastian Gheorghiu. La acea vreme, studenților români le lipsea o școală de vară de nivel internațional, cei mai mulți dintre studenți fiind obligați să cheltuie foarte mult pentru a participa la astfel de cursuri de perfecționare în străinătate.

ICon Arts s-a transformat, în timp, într-un fenomen complex de artă contemporană independentă, recunoscut în plan internațional. ICon Arts înseamnă cursuri de artă (Academia ICon Arts), la care au participat cursanți de pe toate continentele, și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts Transilvania), rezultat firesc al activității lor de creație.

De-a lungul anilor, au participat în calitate de profesori maeștri de renume internațional de la Beijing Conservatory, Harvard University, Boston University,  Royal Academy of Music and Royal College of Music in London, Univeristy of Birmingham, Oklahoma University, Metropolitan Opera New York și de la alte instituții de vârf, alături de profesori ai Univeristății Naționale de Muzică din București.

Mediul prielnic din cadrul cursurilor ICon Arts a oferit ocazia mai multor tineri artiști de a-și găsi aici colegi cu care să formeze noi ansambluri camerale care activează și în prezent pe marile scene de concert din România și alături de care participă la concerte și concursuri în străinătate.

Printre tinerii absolvenți ai cursurilor ICon Arts se numără astăzi artiști care au dobândit o reputație internațională, concertând alături de mari orchestre ale lumii.